CarbonClouds beräkningar i ny våg av kokböcker

I mitten av september släpptes ​Köttälskarens nästan vegetariska kokbok​ av Eva och Matts Hildén. Det var den tredje kokboken sedan i juli som beräknat och visar receptens och matens faktiska klimatavtryck, med hjälp av CarbonCloud. I juli släpptes Food Pharmacys kokbok ​Näringsjägarna​ och Världsnaturfonden WWF tillsammans med Sveriges Olympiska Kommittés kokbok ​Vego i världsklass​ kom i augusti. Responsen på böckerna som hittills släppts har varit överväldigande.

“Det pratas mycket om ekologiskt, närodlat och i säsong, men i ärlighetens namn är det väldigt svårt att veta hur miljövänlig en måltid egentligen är. Visst, äter du växtbaserat ligger du bra till men det kan ändå vara intressant att veta ännu mer i detalj.” säger ​Mia Clase, författare och partner i Food Pharmacy.

För att säkerställa och skapa precist underlag, som de också visar upp, har författarna använt CarbonClouds beräkningsmodell CarbonData, i recepten. Modellen möjliggör för ett enskilt livsmedel att enkelt analyseras och snabbt få sitt klimatavtryck beräknat.

“För oss är det viktigt att visa att för att vi ska kunna äta inom ramen för en planet måste vi alla äta mycket mer från växtriket och mycket mindre kött. Den här boken visar tydligt vilken skillnad det faktiskt är i klimatpåverkan mellan mat från växtriket och rätter med kött” säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och visar att vego är så mycket mer än bara sallader.

“Vi vill inspirera fler som tränar och lever en aktiv livsstil att våga äta mer vego. Boken innehåller en mängd recept som passar för dig som tränar och responsen har varit otroligt positiv!” säger Richert.

I ​Näringsjägarna​ svarar författarna på ​vad kan vi göra för att få oss och planeten att må bättre, och varför har mat gått från att vara något enkelt och glädjefyllt till svårt och ibland till och med ångestskapande.

“Vi hoppas öka medvetenheten kring hur man genom enkla förändringar kan göra vardagsmaten mer klimatsmart. Många av våra vanligaste svenska middagsrätter som spaghetti med köttfärssås, lasagne, fiskpinnar och köttbullar ligger långt över WWF:s rekommendation (under 0,5 CO2e). Med små justeringar kan man göra om recepten så att de håller sig på rätt sida gränsen” säger Clase.

“Ett av målen för CarbonCloud är att konkretisera och informera om mat och dess klimatpåverkan. Att vår modell nu används i ett nytt format visar både på trovärdigheten i modellen och tillgängligheten att väldigt enkelt och precist kunna beräkna mat och livsmedel. Det är givetvis både väldigt intressant och jätteroligt att så tongivande författare och aktörer valt vår modell i viktiga böcker” säger David Bryngelsson, vd på CarbonCloud.

Den tredje kokboken som tagit hjälp av CarbonCloud för att klimatberäkna recepten – Köttälskarens nästan vegetariska kokbok​ av Matts och Eva Hildén. Den innehåller familjevänliga måltider med betydligt mindre kött och med ännu godare smak.

“Vi hoppas att vår kokbok kan vara ett första steg för personer som gillar kött att minska sin konsumtion utan att göra någon avkall på vad de faktiskt vill och tycker om att äta. Genom att se vilka faktiska skillnader det är i klimatavtryck mellan, till exempel en traditionell tacomiddag och våra tacos, är vi övertygade om att fler tilltalas av att testa” säger Matts Hildén.