Malmö Stad beräknar alla maträtters klimatpåverkan under Malmöfestivalen

Under Malmöfestivalen, den 9-15 augusti, kommer alla mattält och foodtrucks som serverar mat, på Gustav Adolfs Torg, att beräkna varje enskild maträtts klimatavtryck. Bakom beräkningarna ligger foodtech-bolaget CarbonCloud. Malmö Stad vill beräkna maten som serveras för att samla ihop data för framtiden och kunna redovisa faktiska resultat på hur maten påverkar klimatet.

Sedan 2009 har Malmö Stad, som arrangerar Malmöfestivalen, arbetat med ett gediget hållbarhetsarbete inför, under och efter den årliga festivalen, som varje år lockar omkring 1,4 miljoner besökare.

“Vi har ett stort ansvar som arrangör till en festival som lockar så otroligt mycket folk till ett centrerat område. I takt med att samhället utvecklas så ska vi också göra det. Därför arbetar vi mer och mer med hållbarhet och har gjort det i snart tio år.” säger David Östberg, projektledare för Malmöfestivalen.

I matområdet kommer det finnas 50 mattält och foodtrucks som samtliga ska beräkna varje maträtts klimatavtryck. Malmö Stad stället hårda krav på matförsäljarna under festivalen, och strävar alltid efter att förbättra sitt arbete. I år blir det första gången som festivalen beräknar klimatavtrycken på all mat som serveras i matområdet.

“Matområden är stort och mitt i stadsrummet, det är hjärtat för hela festivalen. Vi säljer mycket mat så det är klart att maten har stor miljöpåverkan. Vi har bland annat ersätt förbrukningsvaror i plast, till hållbara alternativ. Vi är bra på mycket, men vi behöver också ta in expertis och hjälpmedel för att bli ännu bättre i vissa områden. ” säger Östberg

Till sin hjälp för beräkning av maträtters klimatavtryck har festivalen vänt sig till CarbonCloud. Det Göteborgsbaserade foodtech-bolaget erbjuder ett effektivt menyplaneringsverktyg, som bland annat möjliggör för kockar och kök att enkelt kunna beräkna sina rätters klimatavtryck och få direkta resultat.

“I år får vi möjlighet att kunna mäta och få faktiska resultat på matens klimatpåverkan. Vi hoppas kunna analysera och använda resultaten i framtiden, så vi kan fortsätta utveckla oss hela tiden, år efter år.” säger Östberg